NAAT test

  • Coronasnelcheck.nl biedt NAAT-testen aan van het type RT-PCR.
  • Zie voor meer informatie de uitleg hieronder, kijk op de pagina over PCR-testen of maak direct een afspraak.

Wat is een NAAT test?

Een NAAT-test (nucleic acid amplification test) is een test waarmee je besmetting met een virus aan kan tonen. Er wordt een speciale techniek gebruikt om bepaalde nucleïnezuur sequenties (genetisch materiaal) aan het licht te brengen. Dit zijn vaak de sequenties van een bepaald organisme of virus, zoals het coronavirus (SARS-CoV-2). Het genetisch materiaal dat vrij komt bij deze techniek is vrij klein. Hierdoor wordt het materiaal gekopieerd. Dit is het amplification gedeelte van de test.

Hoe werkt een NAAT test?

De werking van de NAAT is afhankelijk van het soort test dat wordt gebruikt. De meest gebruikte NAAT voor het detecteren van de aanwezigheid van het coronavirus (SARS-CoV-2) is de PCR-test.
Er bestaat ook een TMA-test en een SDA-test. In principe wordt in alle gevallen een klein stukje genetisch materiaal heel vaak gekopieerd en onderzocht. Welk stukje en hoe dat precies gebeurt  verschilt per soort test. Bij een PCR-test wordt een keel-en neusswab of speeksel afgenomen en wordt deze in ons lab geanalyseerd. 

Bij de TMA-test, dat staat voor ‘Transcription Mediated Amplification’ (ook bekend als Grifols), moet net als bij PCR-tests een monster met een wattenstaafje uit de bovenste luchtwegen worden verwijderd. De TMA-test wordt ook gekenmerkt door zijn hoge specificiteit en gevoeligheid waardoor deze zeer betrouwbaar is.

Deze NAAT technologie meet ‘relative light units’ (RLU) en geeft kwalitatieve uitslagen (positief of negatief) in plaats van kwantitatieve resultaten zoals de PCR, waarbij de meetresultaten vervolgens door het laboratorium geconcludeerd worden als positief of negatief. Het TMA proces bestaat uit een gelijkaardige moleculaire techniek die gebruikt wordt voor diagnose maar is dus niet exact hetzelfde als de PCR. De TMA test vereist echter wel een zeer specifieke technologie die nog niet veel wordt gebruikt.

Belangrijk om te weten is dat de TMA-test dus ook een moleculaire NAAT test is die in die zin vergelijkbaar is met de PCR-test, maar dus niet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de antigeen sneltests.

Sommige landen vragen om een negatieve TMA test met testbewijs. Controleer dan goed of het hier uitsluitend om een TMA test gaat of om een goedgekeurde vorm van een NAAT test en dus ook een PCR test mag zijn.     

Voor wie?

In de meeste landen wordt een PCR-test gebruikt om mensen te testen op het coronavirus (SARS-CoV-2). De PCR-test is dus in feite een NAAT-test. Als er ergens wordt gevraagd naar een NAAT-test, dan heb je aan een PCR-test voldoende. Als onderdeel van de coronamaatregelen is er in veel landen een inreisbeperking. Om naar deze landen te mogen reizen is een negatieve PCR-test met een medisch certificaat nodig. De inreisbeperkingen kunnen altijd per land verschillen. Houd daarom altijd de website van de rijksoverheid in de gaten: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/vakantie-in-eigen-land-en-reizen-naar-het-buitenland