Reisverklaring / certificaat

  • Maak direct een afspraak via Coronasnelcheck.nl voor een coronatest met internationaal erkende reisverklaring / certificaat (bij PCR-test standaard inbegrepen, bij sneltest tegen meerprijs +€15,-).
  • Achteraf een reiscertificaat ontvangen bij een eerder door Coronasnelcheck afgenomen sneltest? Klik hier

Waarom een reisverklaring / certificaat?

Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben de meeste landen restricties opgelegd aan binnenkomende reizigers. In de meeste gevallen mogen personen van buitenaf alleen een land betreden als zij kunnen aantonen dat zij niet de ziekte Covid-19 met zich meebrengen en/of voor lange tijd in quarantaine gaan. In sommige gevallen volstaat alleen een recente (officieel erkende) negatieve testuitslag, te tonen op papier of digitaal (bv. op je telefoon), om naar een land te mogen reizen en/of om niet in verplichte quarantaine te hoeven. In andere gevallen verlangen landen naast een negatieve testuitslag ook een negatieve testverklaring (non-Covid-19-verklaring), ook wel bekend als een testcertificaat of een reiscertificaat ofwel reisverklaring. Met het reiscertificaat wordt een extra garantie toegevoegd aan de echtheid van de testuitslag.

Wanneer een reisverklaring / certificaat?

In welke situatie een aanvullend testcertificaat wordt verlangd verschilt per land. Reizigers die uit een EU/Schengen-land naar Nederland reizen hebben bijvoorbeeld een negatieve testuitslag nodig en reizigers die van buiten de EU/Schengen naar Nederland komen moeten naast de testuitslag een officieel reiscertificaat kunnen tonen. Ook wanneer u niet op reis gaat kan een testcertificaat ofwel testbewijs in sommige situaties (bv. evenementen) worden verlangd, om extra zekerheid te kunnen bieden over uw testuitslag.

De volgende link geeft veel handige informatie en voor de meeste landen is de benodigde informatie hier te vinden: Meer informatie over reizen en vakantie: link naar website Rijksoverheid

Wat staat er in de reisverklaring / het certificaat?

Het testcertificaat wordt opgesteld in het Engels. In dit reiscertificaat staan, naast je naam, geboortedatum en paspoortnummer ook de datum en tijd dat de coronatest is afgenomen, het afnamenummer, de naam van de arts of de medische instelling die de test heeft verzorgd en uiteraard de testuitslag. Ook wordt het type afgenomen test (NAAT/PCR, Antigeen sneltest, etc.) vermeld, evenals de manier waarop het te testen materiaal is verzameld (keel/neus swab of speeksel). De test/reisverklaring wordt ten slotte ondertekend door de verantwoordelijke arts of medische instelling.

LET OP: sommige autoriteiten of organisaties accepteren geen testuitslagen die tot stand zijn gekomen middels een speekseltest. Zie onze toelichting op de pagina FAQ. De methode waarop de PCR-test is afgenomen wordt in het reiscertificaat vermeld. Kies bij twijfel daarom bij een PCR-test bij voorkeur voor de keel-neusswab.

Hoe en wanneer ontvang ik mijn reisverklaring / certificaat?

Bij afname van een PCR-test via Coronasnelcheck zit het reiscertificaat automatisch bij de test(prijs) inbegrepen. Dit testcertificaat wordt geleverd in het Engels. De reisverklaring wordt gelijktijdig met de testuitslag geleverd, namelijk uiterlijk de avond van de dag ná de dag waarop de test is afgenomen (zie onze FAQ voor spoedgevallen). Dit certificaat is net als de testuitslag in te zien in de beveiligde portal results.howareyoudiagnostics.com (hier wordt een email met gebruikersnaam voor verstuurd).

Bij de sneltest (antigeen-test) zit niet standaard een reiscertificaat inbegrepen. Voor een meerprijs van €15,- (pakketprijs is €55,- of bij een ondiepe neustest €60,-) kan deze extra worden aangevraagd. In dit geval wordt het testcertificaat binnen 1 tot 3 uur na de uitslag van de test per e-mail aangeleverd.

Wie ondertekent de reisverklaring / het certificaat bij Coronasnelcheck?

De reiscertificaten die worden aangevraagd via Coronasnelcheck worden geleverd door het laboratorium waar wij mee samenwerken (HowAreYou Diagnostics) voor de PCR testen en voor de sneltesten valt dit onder het toezicht en de regie van de artsen van de Sport en Revalidatie Kliniek. Dit zijn internationaal erkende testcertificaten.

Bij welke soort test kan ik het beste een reisverklaring / certificaat opvragen?

Hoewel steeds meer landen ook alleen een sneltest (antigeen-test) accepteren, blijft de PCR-test de meest verlangde test. Sommige bestemmingen verlangen zelfs een testcertificaat van beide testen. Je bent zelf verantwoordelijk om je zo goed mogelijk in te lichten over de geldende vereisten van uw reisbestemming, en het op het juiste moment laten afnemen van de juiste test.

Kan ik achteraf een reisverklaring / certificaat ontvangen?

Het testcertificaat wordt standaard bij de PCR-test meegeleverd. Bij een sneltest kan ook achteraf een reisverklaring/certificaat worden bijbesteld. Het is bij ons alleen mogelijk om testcertificaten aan te vragen voor tests die zijn afgenomen door Coronasnelcheck.

Klik hier om achteraf een certificaat te bestellen.